Utilitzem 'cookies' pròpies i de tercers per a oferir-li una millor experiència i servei. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Acceptar Més informació

Com arribar?

Av. Hospital 19,
08470 Sant Celoni
Veure en el mapa

938 670 317

22 de març del 2018

El Dr. Josep M. Badia, primer president del nou Observatori d’Infecció en Cirurgia

NEIX L'OBSERVATORI D’INFECCIÓ EN CIRURGIA
«COMPARTINT EL CONEIXEMENT, PREVENIM LA INFECCIÓ EN CIRURGIA»

La Asociación Española de Cirujanos (AEC), a través de la seva Sección de Infección Quirúrgica, ha impulsat la creació d'un "Observatori d'Infecció en Cirurgia" (OIC) que implica a les societats científiques de l'àmbit de la cirurgia interessades en l'estudi de la infecció postoperatòria.

Les infeccions postoperatòries són la complicació més freqüent de la cirurgia. Els bacteris de la pell del pacient i que allotgen els tractes intestinal, urinari i respiratori de l'organisme poden arribar fins a les ferides quirúrgiques i provocar infeccions en el període postoperatori. En l'actualitat, la infecció postoperatòria és la més freqüent de les que es poden adquirir durant l'ingrés en un hospital a Europa. A més de la complicació en la salut que suposa pel pacient, aquestes infeccions provoquen un important cost per al sistema sanitari, a causa de l’increment de l'estada hospitalària, de la despesa d’antibiòtics, la necessitat d'ingrés a UCI o els reingressos hospitalaris. S'estima que a Catalunya el cost econòmic de les infeccions relacionades amb les institucions sanitàries representa uns trenta milions d'euros cada any pel sistema sanitari.

El Dr. Josep M Badia, professor de cirurgia de la Facultat de Medicina de la UIC i Cap del Servei de Cirurgia de l'Hospital General de Granollers-Hospital de Sant Celoni és l'impulsor i primer president de l'OIC.

En col•laboració amb la Fundació Tecnologia i Salut, que aporta suport logístic i financer al projecte, l'observatori pretén ser un instrument útil per als professionals de totes les especialitats quirúrgiques per a l'estudi i prevenció de la infecció postoperatòria. L’OIC vol ser una eina per millorar el coneixement de la infecció postoperatòria, la seva epidemiologia, la seva etiologia i els factors que augmenten el risc de la seva aparició, aportant el coneixement més actual i contrastat per definir recomanacions per a la seva prevenció i tractament.

L’OIC serà un espai de debat i participació per facilitar l'intercanvi de coneixement i experiència entre professionals que desenvolupen la seva tasca en les àrees quirúrgiques i per augmentar la seguretat del pacient que és sotmès a cirurgia. Es planteja, entre d'altres objectius, el monitoratge de les mesures recomanades per l'OMS i altres organitzacions científiques (CDC, NICE), l'anàlisi de les barreres que impedeixen el seu compliment, la disseminació de bones pràctiques entre professionals, l'organització de jornades de debat o formació i el suport a les societats científiques per al desenvolupament de posicionaments i recomanacions relatives a la infecció quirúrgica.

El divendres 23 de febrer, va tenir lloc a la seu de l'AEC una primera reunió amb les Societats interessades. La reunió va ser coordinada pel Dr. Josep M Badia i es va comptar amb la participació de les societats que integraran l'Observatori:

Asociación Española de Cirujanos (AEC)
Sociedad Española de Cirugía Oral y Maxilofacial (SECOM)
Sociedad Española de Angiología y Cirugía Vascular (SEACV)
Sociedad Española de Cirugía Torácica y Cardiovascular (SECTCV)
Sociedad Española de Cirugía Pediátrica
Sociedad Española de Neurocirugía (SENEC)
Sociedad Española de Oncología Quirúrgica (SEOQ)
Sociedad Española de Cirugía Plástica Reparadora y Estética (SECPRE)
Sociedad Española de Cirugía de la Obesidad y Enfermedades Metabólicas (SECO)
Sociedad Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología (SECOT)
Asociación Española de Enfermería Quirúrgica (AEEQ)
Asociación Española de Coloproctología (AECP)

Tornar