Utilitzem 'cookies' pròpies i de tercers per a oferir-li una millor experiència i servei. Si contínua navegant, considerem que accepta el seu ús. Acceptar Més informació

Com arribar?

Av. Hospital 19,
08470 Sant Celoni
Veure en el mapa

938 670 317

22 d'octubre del 2018

La Coordinadora Catalana de Fundacions ha homenatjat vuit fundacions amb més de 500 anys d’història

La més antiga és la Fundació Hospital de Sant Celoni, que data de 1170

La Coordinadora Catalana de Fundacions, en la celebració dels seus 40 anys d’existència, ha homenatjat vuit fundacions associades que compten amb més de 500 anys d’història.

L’acte, celebrat avui al CaixaForum de Barcelona i amb el lema “Les fundacions fem les coses possibles”, ha estat presidit per la Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella. Hi ha assistit patrons i directius de les fundacions catalanes, altres autoritats, federacions i món associatiu.

Les vuit fundacions associades que han rebut el reconeixement són: Fundació Hospital de Sant Celoni, creada l’any 1170, Fundació Sant Andreu Salut de Manresa (1260), Fundació Salut Empordà (Figueres. 1313), Fundació Hospital Sant Joan Baptista (Sitges. 1324), Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (1328), Fundació Residència Santa SusannaCaldes de Montbui. 1386), Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona. 1401) i Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla (Tarragona. 1464). El Sr. Manel Valls, de la Fundació Sant Andreu Salut, ha agraït aquest reconeixement en nom de les vuit fundacions.

El Sr. Francesc Deulofeu, Alcalde-President, ha recollit el guardó commemoratiu de la Fundació Hospital de Sant Celoni. A l’acte l’han acompanyat, altres membres del Patronat i el Director gerent de la institució, Dr. Jordi Roca.

Resum cronològic de la Fundació Hospital de Sant Celoni

 • 1170.- Orígens. Sant Celoni comptava amb dos hospitals: - Hospital de Sant Nicolau. - Hospital de Sant Antoni Abat.
 • Els dos hospitals van tenir una vida independent fins l’any 1538. Un tenia cura dels mesells o leprosos (Hospital Sant Nicolau) i l’altre acollia pobres i tots els malalts (Hospital de Sant Antoni Abat).
 • 1835.- Llei de desamortització.
 • 1908.- Les Germanes de la Nativitat de Nostra Senyora (Darderes) s’incorporen a Sant Celoni per a la prestació del servei d’assistència domiciliària de malalts.
 • 1916.- (17-07-1916).- Títol fundacional. (Real Ordre de classificació de l’ Hospital de pobres de Sant Celoni. Classificat com Beneficència particular. Es constitueix la Junta del Patronat de l’Hospital.
 • 1924.- Es reprenen els serveis de l’Hospital (a l'Hospital vell, actual Centre Sociosanitari Verge del Puig) on s’incorporen les Germanes Darderes.
 • 1955.- (17-09-1955).- Col·locació de la primera pedra del nou edifici de l’Hospital (actual).
 • 1957.- Canvi de la denominació: Hospital Comarcal de Sant Celoni.
 • 1960.- Inauguració del primer pavelló del nou edifici de l’Hospital (actual).
 • 1964.- (20-12-1964).- Inauguració del segon pavelló i de la Capella del nou edifici de l’Hospital (actual). Les Germanes Darderes es traslladen a aquest nou Hospital.
 • 1984.- (12-09-1984).- Canvi de la denominació: Hospital de Sant Celoni, Fundació Privada. Inscrita al Registre de FUNDACIONS de la Generalitat de Catalunya.
 • 1988 .- (07-11-1988).- Inauguració del Centre Sociosanitari Verge del Puig, on es traslladen les Germanes Darderes.
 • 1993.- (06-02-1993).- Inauguració de la remodelació de l’Hospital.
 • 2002. - Comiat Germanes Darderes. Les Germanes Franciscanes Missioneres de la Congregació de la Nativitat de Nostra Senyora (Darderes) van prestar els seus serveis assistencials a Sant Celoni durant 94 anys (de 1908 a 2002).
 • 2011.- L’Hospital de Sant Celoni gestiona el nou equipament de l’Ajuntament de Sant Celoni, el Centre de Dia Indaleci Losilla.
 • 2014.- Canvi de la denominació: FUNDACIÓ HOSPITAL DE SANT CELONI.

La Coordinadora Catalana de Fundacions

Amb més de 570 fundacions associades, la Coordinadora Catalana de Fundacions és l’única institució de segon nivell del món fundacional a Catalunya. Presidida actualment per Pere-A Fàbregas, la Coordinadora representa davant les administracions, els agents polítics, econòmics, socials i l’opinió pública els interessos d’un col·lectiu que actua bàsicament en els camps de la cultura, l’ensenyament, la sanitat, els serveis socials, la recerca i la cooperació.

La seva finalitat fonamental és el servei a les fundacions mitjançant la formació especialitzada, l’assessorament jurídic, fiscal i comptable i fer pedagogia per tal d’obtenir un marc legislatiu que promogui la filantropia i el mecenatge. També afavoreix la col·laboració i el treball en xarxa entre les fundacions.

Per a un millor coneixement de la tasca duta a terme i per facilitar sinèrgies, la Coordinadora disposa de quatre comissions que apleguen les fundacions que treballen en un mateix àmbit: Educació, Àmbit Social, Recerca i Tecnologia i Cultura.

Tornar